SAISON NEIPA

IMPRESSIÓ GENERAL

Una família de cerveses belgues refrescants, altament atenuades, llupolades i força amargues amb un final molt sec i alta carbonatació. Caracteritzat per un perfil de fermentació afruitat, especiat, de vegades fenòlic, i l’ús de grans de cereals i, de vegades, espècies per donar-li complexitat. Hi ha diverses variacions en força i color.

 APARENÇA

De color daurat pàl·lid a ambre profund, de vegades taronja pàl·lid. Escuma duradora, densa, de color blanc rocós a ivori. Encaix belga. Sense filtrar, de manera que la claredat és variable (pobre a bona) i pot ser borrosa. Efervescent.

Les versions més fosques poden ser de coure a marró fosc. Les versions més fortes poden tenir un color una mica més profund.

 AROMA

Una barreja agradablement aromàtica de llevat i llúpol afruitat i especiat. Els èsters afruitats són de moderats a alts i sovint tenen un caràcter de fruita cítrica, fruita de llavor o fruita d’os. Les notes especiades de baixes a moderadament altes són sovint com a pebre negre, no clau. El llúpol és de baix a moderat i té un caràcter continental (especiat, floral, terrós o afruitat). La malta sovint es veu enfosquida, però si es detecta és lleugerament granulada. Espècies i herbes opcionals, però no han de dominar. Acidesa opcional (veure Comentaris).

Les versions fortes tenen més intensitat aromàtica i poden afegir un alcohol lleuger i un caràcter moderat a malt. Les versions de taula tenen menys intensitat i no tenen caràcter alcohòlic. Les versions més fosques afegeixen un caràcter a malt associat amb grans més foscos.

 SABOR

Un equilibri de llevat afruitat i especiat, amargor llupolat i malt granulat amb una amargor moderada a alta i un final molt sec. Els aspectes afruitats i especiats són de mig-baix a mig-alt, i el gust de llúpol és de baix a mig, tots dos amb un caràcter similar al de l’aroma (apliquen els mateixos descriptors). La malta és baixa a mitja, amb un paladar suau i granulat. Molt alta atenuació, mai amb un final dolç o pesat. Retrogust amarg i especiat. Espècies i herbes opcionals, però si es fan servir han d’estar en harmonia amb el llevat. Acidesa opcional (veure Comentaris).

Les versions més fosques tindran més caràcter a malt, inclosos els sabors dels malts més foscos. Les versions més fortes tindran més intensitat de malt i una lleugera nota d’alcohol.

 SENSACIÓ A LA BOCA

Cos lleuger a mig-baix. Carbonatació molt alta. Efervescent. Alcohol d’escalfament lleuger opcional. Acidesa rara però opcional (veure Comentaris).

Les versions més fortes poden tenir un cos mitjà i ser una mica càlides. Les versions de taula no tenen calor.

 COMENTARIS

Aquest estil generalment descriu la versió pàl·lida d’intensitat estàndard, seguida de diferències per variacions en intensitat i color. Les versions més fosques tendeixen a tenir més caràcter a malt i una amargor a llúpol menys evident, cosa que produeix una presentació més equilibrada. Les versions més fortes sovint tenen més gust de malt, riquesa, calidesa i cos simplement a causa de la gravetat més gran. No hi ha correlació entre la força i el color.

L’acidesa és totalment opcional, i si és present en nivells baixos a moderats, pot substituir una mica l’amargor en l’equilibri. Un Saison no ha de ser agre i amarg alhora. L’alta atenuació pot fer que la cervesa sembli més amarga del que suggereixen les IBU. Les versions pàl·lides solen ser més amargues i llupolades que les versions més fosques. La selecció de llevat sovint impulsa l’equilibri de les notes afruitades i especiades, i pot canviar el caràcter de manera significativa; permetre una varietat d’interpretacions.

Sovint anomenades Farmhouse ales als EUA, però aquest terme no és comú a Europa, on simplement formen part d’un grup més gran de cerveses artesanals. Brettanomyces no és típic d’aquest estil; Les temporades amb Brett s’han d’ingressar a l’estil 28A Brett Beer. Un Grisette és un tipus ben conegut de Saison popular entre els miners; introduïu Grisette com a 25B Saison, Session Strength, Comment: Grisette with wheat as the character grain.

 HISÒRIA

Una cervesa de provisió de Valònia, la part francòfona de Bèlgica. Originalment un producte amb baix contingut d’alcohol per no debilitar els treballadors agrícoles i de camp, però també hi havia productes amb força de taverna. La temporada moderna més coneguda, Saison Dupont, es va produir per primera vegada a la dècada de 1920. La supertemporada de Dupont es va produir per primera vegada el 1954 i la seva versió marró a mitjans de la dècada de 1980. Fantôme va començar a produir els seus saisons ‘de temporada’ el 1988. Tot i que l’estil conserva la seva imatge rústica, ara s’elaboren principalment en grans cerveseries.

 INGREDIENTS CARACTERÍSTICS

Malta base pàl·lida. Grans de cereals, com blat, civada, espelta o sègol. Podeu contenir adjunts ensucrats. Llúpols continentals. Llevat saison belga especiada i afruitada. Les espècies i les herbes són poc comunes, però són permeses si no dominen.

 COMPARACIÓ D’ESTILS

Les versions pàl·lides de força estàndard són com una Blonde Ale belga més atenuada, lupulada i amarga amb un caràcter de llevat més fort. Super força i color pàl·lid, similar a un Tripel belga, però sovint amb una qualitat més rústica i granulada i, de vegades, amb un caràcter de llevat més especiat.

 INSTRUCCIONS D’ENTRADA

El participant ha d’especificar la força (taula, estàndard, súper) i el color (pàl·lid, fosc). El participant pot identificar els grans de caràcter utilitzat.

 ESTADÍSTIQUES VITALS

IBU

20 – 35

SRM

5 – 14 (pàl·lid)

15 – 22 (fosc)

OG

1.048 – 1.065 (estàndard)

FG

1.002 – 1.008 (estàndard)

ABV

33,5 – 5,0 % (mesa)
55,0 – 7,0 % (estàndard)
77,0 – 9,5 % (súper)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *